Tarot

tarot
Dobrodošli na Tarot!

Govoreći o tarotu kao drevnom umijeću proricanja, uprkos svojoj tajnovitosti i mističnosti, do današnjih je dana ostao jedan od najpopularnijih špilova za gatanje i proricanje. Tarot nam pomaže da saznamo sve ono što će se dogoditi u budućnosti i predočiti na konkretne smjernice.

Tarot karte se koriste kao tehnika proricanja. Špil tarot karata sastoji se od dvije grupe pisama, odnosno velike Arkane (sa 22 pisma ili simbola: budala, mag, carica, visoka svećenica, car, visoki svećenik, kočija, ljubavnici, umjerenost, pravda, pustinjak, snaga, toranj, vrag, smrt, obješeni čovjek, zvijezda, Mjesec , Sunce, sud i svijet). Druga se grupa sastoji od 56 karata, naziva se mala Arkana i tu se nalaze kraljevi, kraljice, paž, štapovi, pentakle, mačevi i pehari.

Nitko ne zna točno podrijetlo tarot karata, neki smatraju da su one dio drevnog Egipta, dok se prema mišljenju drugih vjeruje da su nastale u srednjem vijeku. Četiri osnovna simbola na običnom špilu karata asociraju i povezuju se sa simbolima na tarot kartama: trefovi (dolazak novosti i promjena);  pikovi (najava opasnosti, nesreće ili smrti); srca (nagoviještavaju obiteljsku radost); dijamanti (nagoviještavaju dolazak novca).

U suvremenom društvu, tumačenje tarot karata može obaviti profesionalni tarot tumač i majstor u ovoj sferi ezoterije kroz tarot centar. Sve ono što je sadržano u figurama i slikama tarot karata je misterija. Međutim, s obzirom da je ova okultna nauka za mnoge još uvijek tajanstvena, u tumačenju nam izlaže sve što je nepoznato, skriveno, zanimljivo ili što može trajno uzrokovati nestabilnost.

Tarot otkriva budućnost:

Tarot otkriva i budućnost, ali i sve ono što je vezano za područje romantike, ljubavi, partnerstva. Za proricanje je pored astrologije, numerologije, I Ching tehnike, kristala ili čitanja simbola iz kave, tarot nezamjenljiv i smatra se najpopularnijim.

Tarot nas kao drevni spiritualni alat vodi i usmjerava na sudbinskom putu. Kroz svaki simbol oslikan na tarot kartama postoji mnogo toga zanimljivog i skrivenog, ali i privlačnog.

Tarot karte oslikavaju našu stvarnost i predstavljene su figurama od kojih svaka na svoj poseban način predstavlja slike naše realnosti i duše. Svaka tarot karta omogućava nam da saznamo skrivene aspekte vlastitog unutrašnjeg svijeta.

U proricanju, tarot se nadovezuje za znakove zodijaka i određeno vremensko doba. Tarot sažima sva četiri godišnja doba: proljeće, ljeto, jesen i zimu. Ukoliko sagledamo znakove zodijaka i uticaj prirodnih elemenata dolazimo do zaključka koliko je tarot svestran i značajan za pojedinca. Na osnovi astrološke korespondencije, tarot nam otkriva mnoge aspekte vezane za hrabrost, putovanja, načela, iznenađenja, nagrade i avanture, predočavajući nam ujedno što je to što je unutar svakog od nas.

 • Zodijački znak Ovan se veže za tarot kartu II štapa. Tarot karta II štapa pruža dosta raznolikih smjernica, daje aktivna putovanja i želju za istim. Također utječe na stvaranje određene kreativnosti u nama samima. Ova tarot karta nekada ukazuje na prisutnu kontradiktornosti kod osobe. U negativnom kontekstu simbolira napetost i neshvaćenost, ukoliko se ne događa ono čemu pojedinac teži.
 • Zodijački znak Bik se veže za tarot kartu V pentakla koja tradicionalno oslikava energiju djelovanja. Tarot karta V pentakla simbolizira brojne dobre osobine, težnju za uspjehom, ambicioznu prirodu. Međutim, ova tarot karta nekad govori i o određenoj neiskrenosti ili prevrtljivoj prirodi osobe.
 • Zodijački znak Blizanaca se veže za tarot kartu VIII mačeva. Ova tarot karta simbolizira oštroumnost i inteligenciju osobe. Ujedno, ona ukazuje na praktičan pristup i fleksibilnost. Negativna strana ove karte je strah od pogrešaka i prevrtljivost.
 • Zodijački znak Rak se veže za tarot kartu II kupa (pehara). Tarot karta II kupa predstavlja emocije, nježnost, senzualnost, profinjenost osobe, ali i lijepe ljubavne priče. Negativna strana ove tarot karte je promjenljivo raspoloženje, napetost i neraspoloženje osobe u određenim periodima.
 • Zodijački znak Lav se veže za tarot kartu V štapova. Ova tarot karta predstavlja odlučnost, istrajnost i iskonsku snagu u čovjeku. Negativna strana ove tarot karte je prisutnost destrukcije prema drugima i despotizam.
 • Zodijački znak Djevica se veže za tarot kartu VIII pentakla. Ova tarot karta simbolizira analitičnost, detaljnost i upornost ka postizanju uspjeha. Negativna strana ove tarot karte jest licemjernost pojedinca i neiskrenost prema drugima.
 • Zodijački znak Vaga se veže za tarot kartu II mača. Tarot karta II mača simbolizira intuitivni dio ličnosti, osjetljivost, ali i želju za velikim projektima. Negativna strana tarot karte II mača su nestabilnost i nesigurnost.
 • Zodijački znak Škorpija se veže za tarot kartu V kupova. Ova se tarot karta odnosi na veliku ustrajnost, izdržljivost i želju za uspjehom. Negativna strana ove tarot karte jest napetost i tenzije koje se javljaju kod osobe.
 • Zodijački znak Strijelac se veže za tarot kartu VIII štapova. Tarot karta VIII štapova simbolizira logiku, britke zaključke i prodornost. Negativna strana ove tarot karte se oslikava u neracionalnim postupcima i naglim pokretima.
 • Zodijački znak Jarac se veže za tarot kartu II pentakla. Tarot karta II pentakla simbolizira praktičnost u materijalnom stvaranju, široki pogled na život i životnih prilika. Negativna strana ove tarot karte je u nesigurnim stavovima.
 • Zodijački znak Vodenjaka se veže za tarot kartu V mačeva. Tarot karta V mačeva predstavlja genijalan um, neobično stvaralaštvo i nove ideje koje su ispred vremena u kom osoba živi. Negativna strana ove tarot karte oslikana je u napetosti i tenzijama.
 • Zodijački znak Ribe se veže za tarot kartu VIII kupova. Ova tarot karta simbolizira osjetljivu i zatvorenu prirodu. Negativna strana ove tarot karte je u hirovitim postupcima i neozbiljnosti  pojedinca.

Tarot se smatra vrlo detaljnim:

Ovo su samo neka od postojećih značenja tarot karata i zodijačkih znakova. Tarot se smatra vrlo detaljnim u sagledavanju situacije, a vezivanjem za druge strukture dobivamo dodatne informacije koje mogu imati veliku važnost u davanju mnogih odgovora.

Tarot simbolizira jedinstvenu cijelinu koja je u sprezi sa vibracijom kozmosa. Tarot će nam kroz otvaranje pružiti šansu da sagledamo vlastiti život iz jednog sasvim novog kuta, pri tome uzimajući u obzir date potencijale, šanse, kao i želje osobe.

Tarot nam u proricanju daje detaljan uvid u prošlost, sadašnjost, ali i budućnost, stavljajući naglasak na ključne trenutke kod pojedinca.